Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.
Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.
W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.
Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.
Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.
Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.
Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.
Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.
Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.
Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.
Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.
Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).