Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub „frytki”. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, posypujemy listkami tymianku oberwanymi z gałązek. Pieczemy ok. 30 minut.
W tym czasie bataty, marchewkę i pietruszkę 0bieramy, kroimy w kostkę.
Cebulkę siekamy, szklimy na oliwie z dodatkiem szczypty chili i soli. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, aż odda swój aromat.
Do podduszonej cebulki dodajemy bataty z warzywami, chwilę smażymy.
Podlewamy warzywa wywarem, gotujemy 12-15 minut do miękkości.
Połowę upieczonego selera miksujemy z chochelką zupy, dodajemy do garnka. Drugą połowę kroimy w kostkę, również dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy 0,5 szklanki słodkiej śmietanki. W razie konieczności doprawiamy zupę szczyptą soli.
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.