Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupę jarzynową rozprowadzamy w 0,75 l zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym miksujemy na gładki krem.
Kolby kukurydzy przełamujemy na pół, z każdej połówki ścinamy ostrym nożem ziarna. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze.
W głębokim rondlu krótko przesmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora, ziemniaki i kukurydzę, podsmażamy 5 minut na średniej mocy płyty.
Podlewamy warzywa zmiksowaną zupą, dodajemy kolby kukurydzy i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy zupa jest gotowa, wyciągamy kolby łyżką cedzakową.
Jeśli zupa jest nie dość gęsta, odlewamy pół szklanki do garnuszka, miksujemy i dodajemy z powrotem do rondla. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.