Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz ciekawych pomysłów na kotlety, które polubią Twoi bliscy? Co powiesz na wegetariańską wersję tego dania? Mamy dla Ciebie przepis na chrupiące kotlety z boczniaków. Sprawdź, jak je przygotować i zaskocz domowników tym doskonale znanym daniem w nowej odsłonie.
Kotlety z boczniaka to super pomysł na obiad dla wszystkich fanów klasyki z lekkim twistem. Boczniaki w chrupiącej panierce posmakują zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsnych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak zdecydowanie będzie warty każdej minuty spędzonej w kuchni. Wystarczy, że podzielisz boczniaki na pojedyncze kapelusze, pokryjesz je panierką z bułki tartej, a na koniec usmażysz na głębokim tłuszczu. I gotowe!
Do tak przygotowanych kotletów z boczniaków pasują surówki lub sałatki ze świeżych warzyw oraz gotowane lub pieczone ziemniaczki. Dobrym uzupełnieniem będą też sosy, które jeszcze bardziej podkręcą smak całego posiłku. Sosy możesz zrobić na bazie jogurtu, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, a nawet sosu pomidorowego WINIARY. Wybierz swoją ulubioną wersję.
Wypróbuj nasz przepis na kotlety z boczniaków. To będzie smaczny i zaskakujący obiad – nie będziesz żałować.
Boczniaki podziel na pojedyncze kapelusze.
W misce wymieszaj mąkę z wodą, bulionem WINIARY i pieprzem.
Wrzuć grzyby do mąki i dokładnie wymieszaj, aby się całkowicie obtoczyły w cieście.
Tak przygotowane panieruj pojedynczo w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 2-3 min z każdej strony na rozgrzanym i najlepiej głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, a w środku miękkie.
Podawaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY lub ulubionym sosem i szczypiorkiem.