Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.
Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.
Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
Ciasto francuskie podziel na dwie części.
Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.
Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.