Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chrupiące i smaczne ciasteczka imbirowe z goździkami i cynamonem świetnie sprawdzą się jako małe, słodkie co nieco do popołudniowej kawy lub słodka przekąska. Taki deser możesz też przygotować na spotkanie ze znajomymi albo na rodzinną imprezę. Przekonaj się, jakie to proste!
Sprawdź nasz przepis na ciasteczka imbirowe i przygotuj je dla siebie i swoich bliskich. Od czego zacząć? Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki (poza cukrem pudrem i wodą – te będą nam potrzebne do przygotowania lukru), a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie i wycinaj kształty ulubionymi foremkami. Najlepiej jeśli ciasteczka będą miały identyczną wielkość, bo wtedy czas ich pieczenia będzie podobny. Teraz wstaw je do piekarnika na mniej więcej 15 minut, a po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. Ciastka imbirowe powinny być tylko delikatnie zarumienione – wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli chcesz, możesz chrupać ciastka w takim wydaniu lub udekorować je domowym lukrem. Bezbarwny lukier przygotujesz z odrobiny wody i cukru pudru. Wolisz kolorowe ciasteczka imbirowe? Dodaj do lukru odrobinę barwnika spożywczego.
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty? Wypróbuj nasz pomysł na piernikowe ciasteczka z imbirem.
Wymieszaj masło z mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodaj pozostałe składniki (oprócz wody i cukru pudru) i dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto do lodówki na około 30 minut.
Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkuj ciasto na średnią grubość i wytnij ulubione kształty. Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (180°C) na około 15 minut lub do momentu, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.
W misce wymieszaj cukier z wodą na gładką masę. Przełóż masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i po upieczeniu udekoruj ciasteczka. Pozostaw do wyschnięcia i podawaj.