Jak zrobić ciastka, które nie wymagają wielkich nakładów pracy? Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami zachwycą całą Twoją rodzinę prostotą i zachwycającym smakiem. Nie zapomnij na koniec oprószyć ciastek cukrem pudrem – to on stanowi główną dekorację deseru. Słodkie przekąski idealnie pasują do popołudniowej kawy. Nic tylko kosztować!
„Pâte feuilletée” to inaczej ciasto płatkowe- tak właśnie Francuzi mówią na ciasto składające się z dziesiątek warstw. U nas jest to oczywiście „ciasto francuskie”. Historia głosi, że powstało ono w połowie XVII wieku. Jedna z legend mówi, że przyczynił się do tego pewien cukiernik, który zapomniał, że dodał już masło do ciasta. Dodał więc jego kolejną porcję i takim sposobem powstało ciasto francuskie. Klasyczne przepisy zakładają, że takie ciasto przygotowuje się w sześciu etapach, które są od siebie oddzielone o kilka godzin. Podczas tych przerw ciasto musi być schładzane, aby nie wyciekło z niego masło. Jest więc to niezwykle misterny proces, który wymaga nakładu pracy i czasu. Wałkowanie, składanie i chłodzenie to 3 czynności, które wykonuje się przez wiele godzin.
Aby przygotować nasze ciasteczka z jabłkami, musimy najpierw przygotować farsz. Do startych jabłek należy wycisnąć sok z cytryny. Następnie musimy zrobić karmel. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier i wlewamy miód. Podgrzewamy, aż cukier się roztopi i zmieni barwę na złotą. Dodajemy jabłka i czekamy, aż cały płyn odparuje. Pamiętajmy, żeby mieszać co jakiś czas- inaczej nadzienie naszych ciasteczek będzie przypalone. Rozwijamy ciasto i kroimy je na około 15 kwadratów. Na środku każdego kwadracika układamy trochę jabłek, a brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przed włożeniem wypieków do piekarnika musimy natłuścić blachę i podsypać ją mąką. Pieczemy ciastka do zarumienienia, a na końcu posypujemy je cukrem pudrem. Dzięki zdobyczom dzisiejszych czasów nie musimy przygotowywać ciasta francuskiego samodzielnie. Stanowi to bardzo dużą oszczędność czasu, ponieważ w domowych warunkach nie da się tego zrobić w jedno popołudnie. Gotowe ciasta do kupienia w sklepach to niezwykłe ułatwienie w gotowaniu.
Często szukamy w domu czegoś słodkiego na deser lub do zjedzenia przy kawie. Kiedy nasze szafki świecą pustkami, musimy albo obejść się smakiem, albo samemu coś przygotować. Ciasto francuskie z jabłkami to idealne rozwiązanie naszego problemu- przygotowuje się je bardzo szybko, a jest przepyszne. Każdy, kto spróbuje tych słodkości, będzie zachwycony. Smacznego!