Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wypieki z ciasta francuskiego mogą być perfekcyjnym rozwiązaniem, gdy chcesz przygotować coś, co będzie jednocześnie proste i wyszukane. Gotowe ciasto francuskie można łatwo kupić w sklepie. Co więcej, przy korzystaniu z tego rodzaju ciasta, nie trzeba mieć takiego wyczucia jak na przykład z ciastem drożdżowym. Sprawdzi się, gdy nie masz ochoty na bardziej skomplikowane i czasochłonne przepisy. Gdy bazujesz na gotowym cieście, odpada także brudzenie naczyń oraz kuchennego blatu. A to, jak wiadomo, duże ułatwienie. Zwłaszcza, jeśli nie przepadasz za sprzątaniem!
Ciastka z twarogiem z ciasta francuskiego można podać na śniadanie, na kolację, podwieczorek lub jako dodatek do kawy. Do przygotowania takiego wypieku nie trzeba się długo przygotowywać. Prawdopodobnie większość potrzebnych rzeczy masz już w domu!
Choć danie jest dość proste, dla gości może okazać się pozytywnym zaskoczeniem. W końcu to coś innego niż standardowym sernik albo szarlotka.
Ciasto francuskie - ciekawostki
Charakterystyczna cechą ciasta francuskiego jest warstwowa struktura przypominająca wyglądem cieniutkie listki - stąd jego oryginalna nazwa: pâte feuilletée. Za jego twórcę uważa się Claude'a Lorraina. Żyjący w XVII wieku Lorrain wykorzystywał ciasto między innymi do przygotowywania rogalików!
Jest jednak i inna historia tego ciasta - podobno znali je już starożytni Grecy i Rzymianie. Na Kaszubach powtarzana jest legenda, wedle której przepis pochodzi... z Polski. Konkretnie z Gdańska, gdzie w 1807 roku przebywał Napoleon Bonaparte. Ta historia nie ma odbicia w faktach, lecz jest przykładem niezwykłej kreatywności i poczucia humoru mieszkańców Kaszub.
Niezależnie od tego, jak było naprawdę, francuskie ciasto cieszy się dużą popularnością, ponieważ można z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Gdy znudzą Ci się już ciastka francuskie z twarogiem, możesz w podobny sposób przygotować także wersję z dżemem czy konfiturą. To idealny pomysł na szybki deser dla całej rodziny!
Ciasteczka z ciasta francuskiego z twarogiem - podsumowanie
Pyszne ciastka można spokojnie przygotować w domu. Nie trzeba polegać na tym, co znajduje się w cukierniach. Takie proste wypieki z ciasta francuskiego może przygotować każdy, ponieważ przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny. Może być śniadaniem, kolacją albo przekąską między posiłkami. Zamiast sięgać po gotowe ciastka, podaj bliskim własny deser, który ich zachwyci.
Szukasz sposobu na szczególną celebrację takiej potrawy? Możesz zorganizować dla domowników dzień z kuchnią francuską i z tej okazji - oprócz opisanych ciasteczek - podawać także sery pleśniowe na bagietce, rogaliki z konfiturami i inne dania typowe dla tego kraju.
Ciasteczka francuskie z serem przygotujesz bez większego wysiłku. Pamiętaj tylko, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki ciasto oraz jaja. Żeby przepis wyszedł prawidłowo, te składniki nie powinny być zbyt zimne. Gdy już masz wszystko to, co potrzebne, postępuj według punktów wymienionych poniżej.
Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem. Do twarogu dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na 8 prostokątów.
Na każdym kawałku ciasta ułóż po trochę serowej masy (na środku).
Brzegi ciasta posmaruj wodą. Następnie złóż na pół i dociśnij. Ciastka można zostawić w całości - duże lub przekroić jeszcze na pół. Ciastka następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piecz ok. 15 minut. Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciastka francuskie z twarogiem powinny mieć złoty kolor.
Jeszcze ciepłe ciastka możesz polukrować dla wyjątkowego efektu!