Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz chrupiącej, słodkiej alternatywy dla serników i czekolady, która będzie równie apetyczna, a mimo to zdrowsza i mniej kaloryczna? Odpowiedzią są ciastka z płatków owsianych. Ciastka owsiane to deser o jednym z najniższych indeksów glikemicznych wśród wypieków. Składające się głównie z płatków owsianych ciasteczka stanowią zdrowszą, ale równie smaczną alternatywę dla pozostałych ciastek i deserów. Dzięki zawartości płatków owsianych i zdrowych dodatków, takich jak orzechy, kakao, gorzka czekolada, daktyle, ciasteczka te są bogate w składniki odżywcze. Znajdziesz w nich przede wszystkim błonnik i witaminę B, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, miedź i fosfor.
Jeśli szukasz prostego przepisu na przegryzkę do herbaty, świetnym wyborem będą właśnie ciastka owsiane. Przepis na podstawową masę jest niezwykle łatwy, a ty możesz modyfikować go w zależności od swoich upodobań. Jak przygotować ciastka z płatków owsianych? Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę, otręby, płatki owsiane z jajkiem, żółtkiem i miodem. Dodaj kakao. Do masy możesz również dodać swoje ulubione dodatki, takie jak jabłka, rodzynki, daktyle, kawałki gorzkiej czekolady lub orzechy. Z powstałej masy uformuj kulki i lekko rozpłaszcz je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Na jedno ciasteczko wystarczy ok. łyżka masy. Piecz ciasteczka do czasu, aż się zarumienią — około 20 minut. Pełny przepis krok po kroku znajdziesz na dole strony.
Do masy na ciastka możesz dodać otręby, rodzynki, a nawet kawałki czekolady. Dzięki połączeniu upieczonych płatków owsianych z otrębami uzyskasz chrupiące ciasteczka. Natomiast poprzez dodanie rodzynek i miodu osiągniesz wyrazistą słodycz. Również osoby z cukrzycą mogą cieszyć się tą perfekcyjną przekąską — wystarczy zamiast cukru czy miodu dodać posiekanych daktyli. Ciastka owsiane z orzechami, takimi jak orzechy laskowe czy orzechy włoskie, będą sycącą alternatywą.
Aby upiec własne ciasteczka owsiane, potrzebujesz zaledwie kilka składników. Najważniejszym są płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dzięki dodaniu proszku ciastka wyrosną puszyste, zachowując wciąż swoją chrupkość. Jeśli pominiesz dodanie proszku, ciasteczka mogą wyjść zbyt płaskie i twarde, zwłaszcza jeśli w masie znajdują się orzechy. Łyżeczka kakao sprawi, że przysmak nabierze ładnego, czekoladowego koloru.
Chcesz poznać więcej przepisów na wykorzystanie płatków owsianych? Sprawdź stronę WINIARY i dowiedz się, jak przygotować idealne musli, falafele i granole.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
Uformuj ciastka na papierze pergaminowym - 1 łyżka stołowa to jedno ciastko.
Piecz w piekarniku około 20 minut, do zrumienienia się ciastek.