Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami to przepis na torcik, który rozpływa się w ustach. Będzie idealny jako tort urodzinowy dla dziecka lub na świąteczny stół. Sprawdź nasz przepis na ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami!
Z pięciu białek ubić sztywną pianę (pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier). Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać.
Mąki przesiać i delikatnie dodawać do ciasta na mniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165°C i piec przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, gdy biszkopt będzie wystudzony i wówczas również można przekroić ciasto na 2 blaty.
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zalać gorącą galaretką lekko rozmrożone owoce, wymieszać i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie stopniowo dodawać mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą śmietanową. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat biszkopta, na niej umieścić warstwę tężejącej galaretki z truskawkami.
Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub rozprowadzić na nim rozpuszczoną białą czekoladę.
Schłodzić w lodówce, aż masy całkowicie stężeją.