Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Białka jajek ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany.
Następnie ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.
Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.
Piec w temp do 180 st około 30 min.
Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Ma powstać gładki krem.
Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak, aby zostało nam około 3 łyżek dżemu. Na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem (ma tylko miejscami pokrywać ciasto), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Ciasto posypałać dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.
Sylwia