Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zwiebelkuchen to placek z farszem warzywno-mięsnym, doskonale znany z niemieckiej kuchni. To ciekawy pomysł na przekąskę lub danie główne na jesienne lub zimowe dni. Dobrze sprawdzi się też jako małe co nieco w czasie spotkania ze znajomymi. Chcesz przygotować takie danie dla siebie i swoich bliskich? Sprawdź nasz przepis.
Ciasto cebulowe krok po kroku
Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane ani nie wymaga wykorzystania drogich czy trudno dostępnych składników. Najpierw zagnieć ciasto z mąki, soli, proszku do pieczenia, twarogu i oleju. Ułóż je na blasze do pieczenia. Na cieście rozłóż pokrojoną cebulę i zalej mieszanką jajeczną z boczkiem i bulionem warzywnym WINIARY. Całość zapiekaj przez ok. 35 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Pyszne i proste ciasto cebulowe po niemiecku
Tak przygotowany placek zwiebelkuchen to ciekawostka kulinarna dla fanów potraw z różnych stron świata. W Niemczech takie wytrawne ciasto przygotowuje się głównie jesienią lub zimą, ale z powodzeniem możesz je zrobić przez cały rok. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 220°C z grzałką górną/dolną (lub do 200°C z termoobiegiem).
W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj twaróg, mleko i olej. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto i umieść je na blasze do pieczenia o wymiarach ok. 35x25 cm.
Obierz cebule i pokrój je w plastry.
W misce wymieszaj śmietanę z bulionem warzywnym WINIARY. Dodaj jajka i ubij. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i wymieszaj.
Rozłóż cebulę na cieście i zalej mieszanką jajeczną. Piecz w piekarniku przez ok. 35 minut.
Natkę pietruszki umyj, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj. Upieczone ciasto lekko ostudź i udekoruj natką pietruszki.