Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto cytrynowe z bezą to niezwykle smakowity deser, który łączy w sobie świeży smak cytryny z puszystą i delikatnie karmelową bezą oraz kruchym, maślanym ciastem. Czy ktoś jest w stanie mu się oprzeć? My nie znamy nikogo takiego, dlatego chętnie przygotowujemy to ciasto na co dzień i na wyjątkowe okazje. Zobacz ten przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować ten wypiek.
Ciasto cytrynowe z bezą – proste, domowe ciasto dla łasuchów
Kruche ciasto, orzeźwiające cytrynowe nadzienie i lekko, delikatnie zapieczona beza to pyszne połączenie, które nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też świetnie smakuje. Do przygotowania tego deseru nie potrzebujesz trudno dostępnych czy drogich składników. Wystarczy tylko kilka produktów i ok. 40 minut wolnego czasu. Dla ułatwienia, jako bazę wykorzystamy gotowe kruche ciasto, ale jeśli chcesz, możesz je też przygotować samodzielnie. Upieczoną tartę cytrynową możesz udekorować otartą skórką z cytryny.
Nasze kruche ciasto cytrynowe z bezą to idealna propozycja zarówno na letnie dni, jak i na chłodniejsze wieczory, ponieważ łączy w sobie świeżość cytryny ze słodyczą bezy. Mniam!
W formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kruche ciasto. Wierzch przykryj np. suchą fasolą (żeby ciasto nie urosło) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika, jeśli środek ciasta nie jest wystarczająco zrumieniony, dopiecz jeszcze przez kilka minut.
Przygotuj krem: masło utrzyj ze 100 g cukru; dodaj żółtka, sok z jednej cytryny i skórkę otartą z dwóch owoców.
Beza: białka z 2 jaj ubij z 60 g cukru i szczyptą soli na sztywną pianę.
Upieczone ciasto napełnij kremem cytrynowym i udekoruj kępkami bezy za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto zapiekaj pod grillem przez kilka minut. Trzymaj w piekarniku tak długo, aby beza się lekko zarumieniła.