Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (nie gotujemy).
Do ostudzonej (ale ciągle płynnej) masy dodajemy kolejno jajka i mąkę. Całość miksujemy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Ciasto jest wilgotne i takie ma być, dlatego nie sprawdzamy go patyczkiem.
W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Po ostygnięciu galaretkę kroimy w kostkę.
Śmietanę, serek i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, a następnie przekładamy go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Gotowe i ostudzone ciasto kroimy na kawałki ok. 4 x 5 cm. Każdy kawałek dekorujemy kremem wzdłuż krawędzi, pozostawiając pusty środek. Na środku układamy kostki galaretki i maliny oraz dekorujemy listkiem mięty.