Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Intensywnie czekoladowe ciasto bez mąki to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu deser dla wszystkich łasuchów. Jeśli Twoi bliscy kochają czekoladę, koniecznie sprawdź ten przepis i zapisz go w swojej kolekcji. My lubimy często wracać do tego deseru. Przekonaj się, jak on smakuje.
Ciasto czekoladowo-migdałowe – deser, który polubią wszyscy
Czekolada to główny bohater tego deseru. Jej smak jest intensywny, a konsystencja wypieku delikatna i wilgotna. Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz tylko kilku składników, które możesz znaleźć w swojej kuchni lub kupić w najbliższym sklepie. Teraz zaczynamy pieczenie! Na początek czas na przygotowanie masy z masła, czekolady, kawy i posiekanych migdałów. Gdy czekolada z dodatkami będzie stygła, ubij jajka z cukrem, aż powstanie gładka, puszysta piana. Obie masy połącz, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do formy i piecz przez ok. 30 minut.
Nasze ciasto bez mąki jest słodkie, ale nie przesłodzone, a posiekane migdały za każdym razem przyjemnie chrupią. Smacznego!
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°.
W garnku rozpuść czekoladę z masłem. Zaparz filiżankę kawy. Dolej napój do mieszanki masła i czekolady. Migdały podpraż, posiekaj i również dodaj do garnka.
W misce ubij jajka z cukrem, aż powstanie puszysta piana. Dodaj mieszaninę jajek i cukru do roztopionej (i wystudzonej) czekolady. Całość wymieszaj. Na wierzch przesiej gorzkie kakao i wymieszaj je szpatułką, wykonując ruchy obrotowe od zewnątrz do wewnątrz.
Formę posmaruj masłem, przelej do niej ciasto i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.