Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski rozkruszamy drożdże. Posypujemy cukrem. Dodajemy 1 paczkę cukru wanilinowego i aromat. Zalewamy olejem. Na to wlewamy rozbełtane jajka. Na jajka wlewamy mleko. Zasypujemy 2 szklankami mąki.
Miskę nakryć ściereczką i włożyć do lodówki na klika godzin – około 7-8 godzin.
Następnego dnia dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli.
Drewnianą łyżką dokładnie wyrobić ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Wyłożyć ciasto na blachę.
Kruszonka: 1/2 margaryny, cukier, mąkę i paczkę cukru wanilinowego połączyć ze sobą. Kruszonka powinna być sypka.
Owoce umyć, osuszyć, lekko osłodzić dodając 2 łyżki cukru. Ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.