Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynie obieramy ze skóry i czyścimy z miąższu. Kroimy w kosteczkę.
Zalewamy szklanką zimnego mleka i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka (około 15 minut).
Następnie za pomocą blendera miksujemy na "papkę ".
Margarynę roztapiamy w mikrofalówce lub tradycyjnie i studzimy.
Mleko podgrzewamy. W reszcie ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Gdy podrosną, wlewamy do miski gdzie wsypujemy wcześniej mąkę.
Następnie dodajemy dynię, resztę cukru, margarynę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrabiamy około 15 minut tak, by ciasto swobodnie odchodziło od brzegów miski.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie przekładamy ciasto do formy z kominem.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście. Posypujemy wierzch cukrem kryształem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 50 minut.