Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.
Dynie obieram, oczyszczam i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaję do ciasta i mieszam już ręcznie łyżką.
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
Jabłka myję i usuwam ze środka pestki, nie przekrawając jabłka. Oczyszczone jabłko kroję w talarki o grubości około 0,5 cm.
Takie plastry układam na wierzch na ciasto. Całość obsypuję delikatnie cynamonem.
Piekę w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe.