Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozdziel białka od żółtek. Żółta utrzyj mikserem w misce z 80 g cukru i 8 g cukru wanilinowego WINIARY do uzyskania bardzo puszystej i jasnej masy.
Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Wymieszaj.
Dodaj do utartych żółtek olej i bardzo krótko zmiksuj na wysokich obrotach miksera.
Do masy jajecznej dodaj kawę, a potem przesianą mąkę. Zmiksuj na niskich obrotach.
W osobnej misce ubij białka z pozostałym cukrem, aż piana będzie sztywna i gęsta.
Stopniowo dodawaj pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką.
Przełóż ciasto do formy z odpinanym rantem o wymiarach 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiecz w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut. Piekarnik ustaw na pieczenie z góry i z doły bez termoobiegu. Po upieczeniu ostudź ciasto. Nie wyjmuj go od razu z piekarnika (uchyl piekarnik).
Miękkie masło (100 g) utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką i puszystą masę.
Rozdziel żółtka od białek. Posiekaj orzechy.
Do masy maślanej dodawaj po jednym żółtku, miksując krótko po każdym dodanym.
Do masy maślanej dodaj mak i wymieszaj miksując na niskich obrotach.
Do masy dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj łopatką.
Białka ubij na sztywno i dodaj je do ciężkiej masy, delikatnie mieszając łopatką.
Przełóż masę do formy z odpinanym rantem (24x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Łopatką wyrównaj powierzchnię.
Upiecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Piekarnik ustaw na pieczenie z góry i z dołu bez termoobiegu. Po upieczeniu zupełnie ostudź makowe ciasto.
W rondlu podgrzej 600 ml mleka i 90 g gorzkiej czekolady. 100 ml mleka wymieszaj w misce z 2 saszetkami budyniu waniliowego. Do wrzącego mleka z czekoladą dodaj dobrze rozmieszane mleko z budyniami i energicznie mieszaj, aż powstanie budyń bez grudek. Budyń odstaw do wystudzenia przykrywając go folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Masło (200 g) utrzyj z kajmakiem na krem. Do kajmakowego masła dodawaj partiami zimny budyń i miksuj na wysokich obrotach.
Biszkoptowy spód odklej delikatnie od papieru i odwróć porowatą stroną do góry. Posmaruj dżemem.
Na dżem wyłóż połowę masy czekoladowej.
Ciasto makowe delikatnie odklej od papieru i połóż na masę czekoladową. Lekko dociśnij.
Na ciasto makowe wyłóż drugą część czekoladowego kremu. Posyp tartą czekoladą – taką jak lubisz i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Jeśli biszkopt wyrośnie wysoki i nie boisz się cukierniczych eksperymentów to możesz przekroić biszkopt na dwa cieńsze blaty i zrobić drugą warstwę biszkoptową nad warstwą makową. Pamiętaj tylko, że wtedy krem czekoladowy trzeba podzielić na trzy części.
Jeśli chcesz uzyskać bardzo mocno czekoladowy smak to zamiast budyniu waniliowego użyj Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY. Krem będzie bardziej czekoladowy i ciemniejszy.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!