Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowe wypieki kojarzą Ci się ze skomplikowanym procesem i godzinami spędzonymi w kuchni? Czas to zmienić. Mamy dla Ciebie pomysł na szybkie, bardzo proste i intensywnie czekoladowe ciasto, z którym poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. To nasz przepis na ciasto huragan. Sprawdź, jak je zrobić.
Zacznij od połączenia wszystkich składników. Masę na ciasto Huragan przygotujesz z mleka, mąki, jajek, cukru pudru, masła, proszku do pieczenia i czekolady do picia w proszku. Wymieszane składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do kuchenki mikrofalowej i piecz przez ok. 14-15 minut. W tym przepisie nie musisz nawet włączać piekarnika i czekać kilkudziesięciu minut. Wystarczy kwadrans, żeby ciasto było gotowe. Ostatnim krokiem jest dekoracja ciasta. My proponujemy lukier czekoladowy, ale jeśli wolisz dodać coś od siebie, możesz posypać wierzch np. wiórkami kokosowymi albo posiekanymi orzechami.
Nagle naszła Cię ochota na coś słodkiego? A może właśnie wpadli goście z niezapowiedzianą wizytą? Poczęstuj ich kawałkiem ciasta lub upiecz dla swoich domowników ciasto huragan – przepis już na Ciebie czeka. Nie będziesz żałować, a Twoi bliscy będą zaskoczeni smakiem tego ekspresowego, niebanalnego wypieku.
Wymieszaj czekoladę do picia w proszku (1/2 szklanki), mleko (1/2 szklanki), cukier puder (1 szklankę). Odstaw na czas przygotowania ciasta.
Pozostałe składniki umieść w blenderze i zmiksuj.
Masę przełóż do żaroodpornej formy i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 14 minut – na grzanie z dużą mocą.
Po tym czasie wyjmij ciasto i udekoruj je przygotowanym wcześniej lukrem.
Gabriela