Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto jajko sadzone to wyjątkowo oryginalny przepis na sernik na zimno. Możesz przygotować go jako danie na święta wielkanocne lub na inną okazję. Wyglądające jak sadzone jajko ciasto przygotujesz bez pieczenia, a końcowy efekt powinien wszystkich pozytywnie zaskoczyć!
Kremowy środek powstaje z sera twarogowego wymieszanego z galaretką, ubitą mikserem śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Po wymieszaniu powstaje smaczna masa, którą kładzie się na biszkoptowy spód. Opcjonalnie biszkopty mogą być zastąpione przez kruche herbatniki. Gdy tak przygotowany sernik stężeje w lodówce, pora przygotować połówki brzoskwiń lub moreli w syropie, które będą wyglądać na białym tle jak żółtka jaj. Na owoce wylewa się kolejną porcję galaretki. Tak przygotowane ciasto sadzone jajko chłodzi się w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Ciasto jajka sadzone to wyjątkowo smaczny deser, który nie jest ani za słodki, ani zbyt ciężki. Sprawdzi się, jeśli akurat nie masz ochoty na treściwe, bardzo sycące ciasto, tylko lekką przekąskę. Gdy świąteczny stół ugina się pod ciężarem bardzo słodkich ciast, nasza propozycja będzie idealna jako alternatywa.
Żeby danie jeszcze bardziej przypominało jajko sadzone, ciasto możesz dodatkowo ozdobić prażonymi pistacjami. Drobno pokrojone pistacje będą wyglądać na jajach sadzonych jak posiekany szczypiorek!
Oryginalny sernik o wyglądzie sadzonych jaj spodoba się dzieciom i dorosłym. To idealne danie, jeśli lubisz serniki z owocami oraz nieszablonowe, kreatywne formy podawania deserów. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Zagotuj 400 ml wody. W misce z wrzątkiem rozpuść dokładnie dwa opakowania galaretki cytrynowej WINIARY. Odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski przełóż 1 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka. Przestudzoną, lekko ciepłą galaretkę wlej do zmielonego twarogu. Używając blendera ręcznego bardzo dokładnie wymieszaj całość. Powstała masa musi być gładka.
Do 250 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% dodaj 3 łyżki cukru pudru. Ubij mikserem na sztywno.
Ubitą śmietankę dodaj do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub rózgą. Odstaw miskę z gotową masą serową.
Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki). Boki wytnij nieco wyższe, aby lekko wystawały powyżej rantu formy. Dno formy wyłóż biszkoptami.
Tężejącą masę serową łyżką wyłóż na biszkopty. Wygładź powierzchnię sernika. Wstaw ciasto do lodówki, aby sernik stężał.
Jedną saszetkę galaretki winogronowej WINIARY zalej mieszanką 200 ml wrzątku i 200 ml gorącej zalewy z owoców. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Formę z sernikiem wyjmij z lodówki. Na sztywnej już masie serowej rozłóż połówki moreli lub brzoskwiń z puszki. Tężejącą galaretkę wylewaj ostrożnie na owoce, używając łyżki, aby oblać galaretką całe owoce i wypełnić wolne przestrzenie. Jeśli galaretka jest jeszcze rzadka, wylej tylko tyle, aby przykryć wierzchnią warstwę sernika, a następnie odłóż formę do lodówki na około 15 minut. Po 15 minutach wylej resztę galaretki.
Wstaw sernik do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej i galaretki. Po dwóch godzinach sernik powinien być gotowy do podania, ale warto poczekać dwukrotnie dłużej.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!