Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz ciekawe przepisy inspirowane kuchniami świata? Co powiesz na wytrawne ciasto, które może zaskoczyć Twoich bliskich? Dziś mamy dla Ciebie przepis na ciasto kukurydziane, które nieco przypomina znaną i lubianą babkę ziemniaczaną. Przekonaj się, jak smakuje ten niebanalny wypiek. Sprawdź nasz przepis!
Ciasto zwykle może kojarzyć się z czymś słodkim. Ale nie tym razem. Oto nasz pomysł na ciasto kukurydziane w wytrawnej wersji. Jego bazą jest kukurydza, jajka, mleko, cebula, sery i przyprawy. Całość uzupełnia bulion drobiowy WINIARY, który nadaje głębszego i bardziej wyrazistego smaku.
Najpierw na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek i dodajemy do nich bulion drobiowy WINIARY. Gdy cebulka będzie stygła, miksujemy ze sobą jajka i mleko, a po chwili dodajemy kukurydzę i ponownie mieszamy. Podsmażoną cebulkę łączymy z masą jajeczną, dodajmy starte sery, mieszamy i przekładamy na blaszkę do pieczenia (możemy ją też wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do formy i łatwiej będzie je z niej wyjąć).
Ciasto kukurydziane to ciekawy dodatek do wielu dań. Sprawdzi się też jako przekąska na rodzinną imprezę, piknik w plenerze lub spotkanie ze znajomymi.
Jeśli chcesz przygotować nasze ciasto kukurydziane, przepis znajdziesz poniżej. Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnych kłopotów. A ten smak… zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich.
Na odrobinie oleju podsmaż cebulę z posiekanymi ząbkami czosnku. Dopraw bulionem drobiowym WINIARY.
Zmiksuj jajka, mleko i kukurydzę.
Połącz podsmażoną cebulę, czosnek i bulion WINIARY z masą jajeczną. Do wymieszanych składników dodaj starty parmezan i ser Queso Fresco (lub inny świeży ser).
Ciasto przełóż do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez ok. 60 minut (najlepiej w kąpieli wodnej).