Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj na puszysta masę. Białka wymieszaj delikatnie z żółtkami, a następnie dodaj partiami, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość przelej do foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na ok. 15 - 20 min., aż wbity patyczek będzie wychodził suchy. Wystudź.
Galaretki wymieszaj dokładnie z wrzącą wodą (nie gotuj!) i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie „gęstnieć”, dodaj maliny i dokładnie wymieszaj, po czym już tężejącą przełóż na upieczony i wystudzony spód biszkoptowy. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Śmietankę ubij mikserem. Kiedy zgęstnieje, dodaj serek mascarpone i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Gotowy krem przełóż na warstwę galaretki i schłodź.
Przygotuj bezę: białka jajek umieść w misce. Dodaj sok z cytryny i zacznij ubijać. Kiedy białka się „zapienią”, dodaj połowę cukru i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Kiedy się tak stanie, stopniowo dodawaj pozostały cukier. Po tym czasie dodaj opakowanie budyniu Winiary (proszek) i wymieszaj. Bezę układaj na papierze do pieczenia i rozsmarowuj na wielkość formy, w której przygotowujesz ciasto. Bezę piecz w 130 st. C przez ok. 1 h. Po tym czasie schłodź i wystudzoną przełóż na ciasto.