Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto na oleju z to doskonały pomysł na smakowity deser. Sprawdzi się ono doskonale w każdej okazji! Puszyste ciasto waniliowe świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Najlepiej je robić wiosną, kiedy sezon owocowy trwa w najlepsze. Sprawdź nasz przepis na ciasto na oleju z owocami!
Jak zrobić ciasto na oleju z owocami? Cztery jajka rozbij i ubij mikserem wraz ze 150 gramami cukru, aż otrzymasz puszystą masę. Powoli, partiami wlej do niej szklankę oleju, cały czas miksując.
Wymieszaj 1,75 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodaj do zmiksowanej masy i wymieszaj powoli drewnianą łyżką.
Przygotuj blachę do pieczenia i wysmaruj ją margaryną. Wylej ciasto na oleju z owocami do blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka. Możesz oprószyć je cynamonem, jeśli lubisz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Jeśli nie jesteś pewien, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie drewnianą wykałaczkę lub patyk na szaszłyki. Ciasto jest gotowe, kiedy po wyciągnięciu z ciasta drewno będzie suche. Jeśli jest wilgotne, ciasto wymaga jeszcze paru minut pieczenia.
Po upieczeniu ciasto na oleju z owocami odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem – i podawać!
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując.
Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi w plastry jabłkami, oprószamy cynamonem.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Ewa