Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto "oczy carycy" - to magiczny i niesamowity deser. Cały urok tego niezwykłego ciasta ujawnia się dopiero po pokrojeniu go na porcje.
Najpierw przygotowujemy jasne ciasto z mąki ziemniaczanej, a osobno - ciemne, z mąki pszennej z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Przemieszane ciasta po upieczeniu utworzą fantazyjną oprawę deseru.
Ciasto przekładamy aromatycznym kremem z Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY, na którym układamy nasączone kawą biszkopty. Gdy wyłożymy między nie tężejącą Galaretkę o smaku wiśniowym WINIARY, uzyskamy efekt rubinowego „oka”. Do tego czekoladowa polewa i dekoracja z siekanych orzechów lub płatków migdałowych.
Teraz wystarczy odstawić ciasto w chłodne miejsce i można odpocząć – bo ciasto "oczy carycy" najlepsze jest na drugi dzień :)
Zacznij od jasnego ciasta - białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny.
Dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj.
Teraz ciemne ciasto - żółtka i jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połącz.
Blaszkę 38x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszaj je delikatnie widelcem.
Piecz w 180°C około 40 minut, wystudź, przekrój na 2 blaty.
Z mleka odlej około 1/2 szklanki, rozmieszaj w nim proszek budyniowy.
Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, na gotujące wlej rozmieszany budyń, gotuj przez pół minuty od zagotowania, wystudź.
Zimny budyń zmiksuj z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.
Kawę zaparz 1/2 szklanki wrzątku, posłodź, wystudź.
Galaretki rozpuść w 1/2 l wrzątku, wystudź.
Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu budyniowego, następnie poukładaj biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłóż mocno tężejącą galaretkę.
Na galaretce rozłóż resztę kremu, przykryj drugim blatem ciasta.
Ciasto polej polewą czekoladową.
Ciasto podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.