Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najpierw zrób biszkopt - białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo cukier, a potem żółtka – jedno po drugim. W miseczce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia. Połącz mokre i suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ocet.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę (30x30) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż ciasto i piecz przez ok. kwadrans albo dłużej, do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.
Zagotuj sok, dodaj stopniowo budynie. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudź. W międzyczasie utrzyj masło i dodaj do niego przestudzony budyń. Masa powinna mieć lekko zielonkawy kolor.
Wyłóż masę na biszkopt, na niej poukładaj delicje albo ulubione ciastka. Ciasto wstaw do lodówki.
Teraz czas na piankę – zrób galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Zostaw, aby ostygła, a w międzyczasie ubij śmietanę. Do ubitej śmietany dodaj stopniowo galaretkę w jeszcze płynnej postaci. Wyłóż na delicje.
Na zakończenie przygotuj drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu, wylej zimną na ciasto i odstaw do stężenia.