Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zacznij od przygotowania biszkoptu szpinakowego. Zblanszuj szpinak, przelewając go wrzątkiem, a następnie zblenduj na jednolity mus i odsącz z płynu na drobnym sitku.
Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
Cały czas ubijając, wlewaj olej cienkim strumieniem.
Dodaj sok z cytryny i mus ze szpinaku. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Następnie dosyp do uzyskanej masy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj całość.
Masę na biszkopt wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem do przełożenia ciasta. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i 4 łyżkami cukru.
Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj dokładnie.
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Dolną umieść z powrotem w formie i rozsmaruj na niej krem.
Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Przygotuj Galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyj, kilka pozostaw do dekoracji, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na warstwie kremu, a następnie zalej ostrożnie wystudzoną galaretką. Możesz poczekać aż galaretka lekko stężeje przed wylaniem. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Drugą część biszkoptu poszarp i posyp nim całe ciasto. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.