Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
KREM: Z 0,5 litra mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim obie mąki.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleka z mąkami. Ugotować budyń.
Następnie wystudzić go i utrzeć z masłem.
W 1 litrze gorącej wody rozpuścić 3 galaretki i wystudzić.
Gdy zacznie gęstnieć, dodać jabłka surowe starte na grubej tarce i wymieszać.
Biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, na to wykładamy masę jabłkową (dobrze tężejącą).
Pozostawiamy do zastygnięcia galaretki i wykładamy drugą połowę kremu.
W tym czasie roztapiamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor. Następnie studzimy.
Posypujemy ciasto i wkładamy do lodówki.
BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać pianę na najwyższych obrotach. Na koniec ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek powoli dodawać mąkę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 20-25 minut.