Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ucieraj na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posyp migdałami i cukrem.
Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.
Podczas pieczenia przygotuj krem: w niepełnej szklance mleka wymieszaj budyń, cukier, jajko i żółtka, natomiast pozostałe mleko zagotuj.
Gdy mleko się zagotuje, wlej je do masy jajecznej i wstaw na moment na niewielki ogień, aż masa zgęstnieje. Masę stale mieszaj i uważaj, by się nie zagotowała. Gdy zgęstnieje, ostudź ją w kąpieli wodnej.
Masło zmiksuj aż zbieleje, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj budyń rozprowadzony w mleku i ucieraj aż składniki się połączą.
Gotowym kremem przełóż ciasto, odstaw, aż dobrze stężeje.
Podawaj schłodzone, możesz je polać polewą i posypać migdałami.