Ciasto czekoladowe jest jednym z ulubionych deserów większości z nas. Nie da się ukryć, że głęboka słodycz czekolady, a także sama faktura puszystego ciasta to połączenie, które gwarantuje ucztę dla podniebienia wszystkich smakoszy. Jednocześnie ciasto czekoladowe może być przygotowywane na wiele sposobów, a jednym z nich jest słynne Lava Cake. Pod tym pojęciem kryje się ciasto brownie z płynną czekoladą w środku, które jest prawdziwym popisem doświadczonych cukierników. Tak naprawdę, nie da się jednoznacznie określić, skąd ten deser pochodzi. Zgodnie z założeniami, zostało ono wymyślone przez amerykańskiego cukiernika, który jednak z pochodzenia był Francuzem. To Jean-Georges Vongerichten miał przygotować ciasto wulkan czekoladowy jako pierwszy i zaserwować je w restauracji w Nowym Jorku w 1987 roku. Sami Francuzi jednak nie do końca się z tym zgadzają i twierdzą, że w ich kraju deser ten istniał znacznie wcześniej.
Ciasto czekoladowe - przepis prosty i szybki do wykonania
Ciasto brownie z płynną czekoladą w środku? Wydaje się, że jest to praktycznie niemożliwe do wykonania. Niemniej jednak pozory często bywają omylne. Ciastko czekoladowe - przepis składa się jedynie z kilku prostych kroków i składników, które z całą pewnością dostaniemy praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie wymieszane masy z masła, jajek, mleka skondensowanego i cukru tak, by stworzyły one jednolitą i gładką konsystencję. Dopiero później możemy dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz aromat waniliowy. Pamiętajmy również o tym, że nie można przekraczać czasu pieczenia. Piekarnik musi być dobrze rozgrzany do temperatury około 250 stopni Celsjusza, a samo pieczenie nie powinno przekraczać 10-12 minut. Ciasto musi "ściąć" się jedynie z wierzchu, by pozostawić płynny środek.
Ciasto wulkan czekoladowy - jak je podawać?
Ciasto wulkan czekoladowy jest skromnym deserem, pieczonym w klasycznych foremkach. Jednocześnie możemy zadbać o to, by prezentowało się ono apetycznie nie tylko w środku, ale także i na zewnątrz. Wystarczy wykorzystać do tego ulubione owoce. Z czekoladowym posmakiem świetnie będą się komponować maliny, truskawki oraz wiśnie. Kawałeczki tych owoców można ułożyć wokół ciasta, a dodatkowo jego wierzch posypać cukrem pudrem. Jeśli preferujemy orzechy lub inne bakalie, to możemy bez najmniejszych problemów zastąpić nimi świeże owoce. Udekorujmy ciasto czekoladowe tak, by dopasowało się ono do naszych preferencji!