Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oto pomysł na pyszne, prawdziwie wykwintne ciasto z galaretką oraz budyniowym kremem.
Przepięknie wyglądający deser skusi niejednego łasucha. Proszek do pieczenia nadaje puszystości biszkoptowi, który prezentuje się w wydaniu jasnym i ciemnym, z dodatkiem kakao. Szaleństwo w sporządzaniu artystycznego nieładu na cieście z polewy czekoladowej tworzy go wyjątkowym! Koniecznie sprawdź przepis na wykwintne ciasto w naszym wydaniu!
Ciasto jasne:Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.
Ciasto ciemne:Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy "na przemian" partiami na blachę o wymiarach 25x36cm wyścieloną papierem do pieczenia.
Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
Krem: Budyń gotujemy na mleku z cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła.
Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.
Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.
Na masę wykładamy nasączone biszkopciki. Przykrywamy je stężoną galaretką.
Galaretkę pokrywamy pozostałą częścią masy, a następnie masę przykrywamy ciastem. Ciasto polewamy polewą.