Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości pysznym ciastem, a może potrzebujesz upiec coś na szybko i niebagatelnie koniecznie zapoznaj się z przepisem na szybkie ciasto z cukinii. To fantastyczny sposób, aby zaskoczyć gości ciekawym smakiem, a jednocześnie zdrową przekąską. Ciasto sprawdzi się w każdej sytuacji. Szczególnie jeśli na szybko chcesz przygotować oryginalną przekąskę. Ciasto nie wymaga wielu składników i jest bardzo proste w przygotowaniu, nie zabierze tez wiele czasu.
Szybkie ciasto z cukinii - składniki
Przed przystąpieniem do pieczenia należy sprawdzić czy w kuchni znajdują się wszystkie składniki do upieczenia ciasta z cynamonem. Będą potrzebne trzy jajka, dwa kubki cukinii, jedna szklanka oleju, dwie szklanki cukru, dwie łyżki czubate cynamonu (lub mniej w zależności od indywidualnych preferencji), 390 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej oraz 16 gramów proszku do pieczenia. Taka ilość składników wystarczy na przygotowanie 10 porcji pysznego i aromatycznego ciasta z cukinii z cynamonem.
Przygotowanie ciasta z cukinią i cynamonem
Jeśli przygotowane są wszystkie składniki na ciasto z cukinią i cynamonem, należy zagospodarować 55 minut na zrobienie ciasta. Pierwszym krokiem jest obranie cukinii. Kolejno należy zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Następnie należy połączyć ze sobą: olej, cynamon, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, jajka, cukier - te składniki należy wymieszać mikserem aż do momentu kiedy powstanie gładka masa. Warto pamiętać, że jajka przed połączeniem ze składnikami należy ogrzać do temperatury pokojowej. Nie powinno się wypiekać ciasta z jajek bezpośrednio wyjętych z lodówki.
Do przygotowanej masy należy dodać cukinię i kolejno wymieszać łyżką, aby dobrze połączyły się składniki. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do odpowiedniej foremki, którą wcześniej należy wysmarować tłuszczem. Wkładamy masę do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Czas pieczenia ciasta z cukinią i cynamonem wyniesie około 50 minut. Około 45 minuty należy sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Najlepiej to zrobić przy pomocy długiego, drewnianego patyczka. Jeśli ciasto nie jest lepkie w środku i nie przykleja się do patyczka to znaczy, że można zakończyć pieczenie. Po upieczeniu ciasta należy poczekać do ostygnięcia i podawać gościom. Wierzch ciasta można posypać opcjonalnie cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasto z pewnością będzie pyszną, aromatyczną oraz zdrowszą przekąską od typowego ciasta. Na pewno zachwyci wszystkich gości swoją nietuzinkowością.
Zetrzeć obraną cukinię na tarce.
Jajka, cukier, olej, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia (przesiany z mąką) wymieszać mikserem na gładką masę.
Do masy dodać cukinię i wymieszać łyżką.
Piec około 50 min w temp. 180 stopni.