Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z połowy skórkę.
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować i wyłożyć na dnie (wyścielonej papierem) tortownicy o średnicy 18 cm.
Do miski wrzucić 90 g masła, utrzeć na puszysto, dodać cukier wanilinowy, utrzeć dokładnie. Następnie wrzucać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Dodać skórkę cytrynową. Zmiksować na wolnych obrotach.
Na czereśnie wylać ciasto i równo rozprowadzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut do suchego patyczka.
Ostudzić, zdjąć obręcz i położyć na ciasto talerz. Następnie trzymając od spodu dłonią, szybkim ruchem przewrócić ciasto na talerz. Posypać cukrem pudrem.