Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną jest świetnym sposobem na świętowanie lata. Wykorzystaj sezon na porzeczki w pełni i stwórz zachwycające ciasto. Jeśli nie masz świeżych owoców porzeczki, możesz sięgnąć po domowy dżem. Kruchy spód ciasta powstanie na bazie proszku do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Olej wymieszać z wodą. Z białek ubić sztywną pianę. Do masy z żółtek dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając.
Wlać wodę z olejem. Wsypać kakao i wymieszać. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy, piec z nagrzanym piekarniku 40-45 minut, wystudzić.
Do śmietany wsypać usztywniacze. Ubić na sztywno. Ciasto rozkroić na dwa krążki.
Pierwszy krążek posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć połowę śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę śmietany i rozsmarować.