Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z makiem i jabłkami jest idealnie wilgotne i niezwykle smaczne, bo jego podstawą jest kompozycja dwóch składników – maku i jabłek – które pasują do siebie jak żadne inne. Ciasto z makiem i jabłkami tworzą dwie warstwy – spód z ciasta z mąki, żółtek, cukru pudru i masła oraz wierzch z masy makowej z jabłkiem startym na tarce, masłem, kaszą manną, bułką tartą, rodzynkami, proszkiem do pieczenia i aromatyczną, orzeźwiającą skórką pomarańczową. Ciasto z makiem i jabłkami przed podaniem udekoruj lukrem z soku z cytryny, wody i cukru pudru.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię.
Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce.
Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat.
Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.