Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Półkruche ciasto zapiekane ze słodkim nadzieniem z dyni, skondensowanego mleka, cynamonu i imbiru. Ciasto z nadzieniem dyniowym to idealna propozycja na jesienne podwieczorki, ale możesz je przygotowywać przez cały rok korzystając z mrożonej dyni. Do ciasta wykorzystaj Cukier wanilinowy WINIARY, a zapach podczas pieczenia rozniesie się w całym domu. Ciasto z nadzieniem dyniowym podawaj z odrobiną sosu czekoladowego lub Bitej śmietany WINIARY.
Dynię pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do zapiekania.
Dolej 0,5 szklanki wody, przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wystudź upieczoną dynię, w tym czasie utrzyj jajka z cukrem.
Do ucieranych jaj dodaj dynię, cynamon, imbir i szczyptę soli oraz mleko. Całość dokładnie zmiksuj.
Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Przygotuj ciasto. Mąkę posiekaj z cukrem, masłem i proszkiem do pieczenia.
Dodaj jajo i śmietanę i dokładnie zagnieć ciasto.
Wyrobione ciasto włóż w woreczku do lodówki na 30 minut.
Tortownicę wyłóż ciastem, na to wylej masę dyniową.
Piecz 15 minut w 220 stopniach, a potem 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto schłódź.
Robert
Ps. Dynię po obraniu dodatkowo zblendowaliśmy na pure