Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zaczynamy od ciasta na spód. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodajemy śmietanę i jajka. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ciasto wyrabiamy do połączenia składników. Gdy ciasto przestanie się kruszyć i stworzy jednolitą masę z kawałkami masła, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
Tortownicę (24-26 cm średnicy) smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stole. Układamy na dnie tortownicy. Na ciasto wykładamy folię aluminiową i obciążamy. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy przez 20 min.
Zdejmujemy obciążenie i folię i wkładamy ponownie do piekarnika na 4 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do miski wsypujemy opakowanie galaretki malinowej WINIARY, zalewamy 400 ml wrzątkiem i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia.
Odmierzamy 400 ml mleka. Odlewamy pół szklanki do małej miseczki a resztę zagotowujemy w garnku. Opakowanie budyniu WINIARY wsypujemy do małej miseczki z mlekiem i mieszamy łyżeczką. Gdy mleko w garnku zaczyna się gotować wlewamy do niego rozmieszany budyń i szybko mieszamy rózgą. Zdejmujemy z gazu. Budyń mieszamy z galaretką rózgą do całkowitego połączenia.
Otwieramy tortownice i wyjmujemy spód. Tortownicę smarujemy delikatnie olejem roślinnym, wykładamy folią spożywczą. Ponownie smarujemy olejem roślinnym. Wkładamy na dno spód ciasta.
Dżem malinowy rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody i smarujemy nim dno ciasta.
Do miksera wkładamy mrożone maliny i miksujemy na drobne kawałki. Wsypujemy je na dno ciasta. Całość zalewamy ciepłą masą z budyniu i galaretki. Wstawiamy do lodówki na 3 h.
Do miski wsypujemy opakowanie galaretki malinowej WINIARY, zalewamy 400 ml wrzątkiem i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy galaretkę.
Liście mięty siekamy na paski. Wyjmujemy ciasto z lodówki i posypujemy miętą. Przez małe sitko wlewamy galaretkę na ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki i studzimy 3 h.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, otwieramy formę, zdejmujemy delikatnie folię.