Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zastanawiasz się, jakie ciasto podać do kawy? Ciekawą propozycją będzie ciasto z truskawkami i galaretką. Miękkie i puszyste ciasto powstałe przy pomocy proszku do pieczenia nasączone jest słodką mieszanką cukru z sokiem cytryny. Przejściową warstwę stanowi masa serowa z serka waniliowego i Żelatyny WINIARY. Ciasto wykończone jest kawałkami truskawek zalanymi w słodkiej galaretce - Galaretka truskawkowy smak WINIARY. Tak apetycznej mieszance składników nikt się nie oprze!
Białka ubić, a następnie ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać miksując po jednym żółtku. Olej i wodę wymieszać i dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mieszając wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić.
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Nasączyć ciasto.
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Żelatynę podgrzać i dodać do serków, zmiksować.
Masę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Gdy masa stężeje, kłaść pokrojone w plastry truskawki.
Galaretkę wsypać do rondla, przygotować według przepis na opakowaniu, wystudzić.
Zimną wylać na truskawki. Pozostawić do stężenia.
Ciasto pokroić.