Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
CIASTO: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki.
Wyrobić ciasto dokładnie i długo. Uformować w kulę i włożyć do naczynia z wodą (można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody).
Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić, dodając cukier.
Formę do babki grubo nasmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać 30 minut, aż wyrośnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut.
LUKIER: Składniki do lukru dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.