Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na grubej tarce. Ser feta rozdrobnij widelcem i dodaj do ziemniaków razem ze śmietaną. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Szpinak umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie duś na oleju, razem przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj szpinak i poczekaj aż zmięknie. Dopraw całość solą do smaku.
Tortownicę lub małe okrągłe naczynie nasmaruj olejem lub przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj. Na wierzchu rozłóź duszony szpinak oraz drugą część masy ziemniaczanej. Ciasto dobrze wyrównaj. Posyp całość kawałkami zimnego masła i sezamem. Ciasto ziemniaczane ze szpinakiem piecz około 30 minut w 200 stopniach. Następnie zostaw na chwilę do ostygnięcia i gotowe!