Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciecierzycę namaczam w wodzie najlepiej na całą noc - ok 12 godzin.
Piersi z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę, aby ładnie komponowała się z ciecierzycą. Wrzucam mięso do woka na rozgrzany olej, doprawiam solą i pieprzem. Podsmażam.
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i wrzucam do mięsa. Dorzucam szpinak. Mieszam.
Rukolę opłukuję pod wodą, siekam lekko nożem i dodaję do reszty. Gdy składniki się w miarę połączą, ponownie doprawiam solą i pieprzem oraz chili.
Dodaję ciecierzycę i wyciskam ząbek czosnku, i dodaję do reszty. Dodaję ser mascarpone i mieszam, ciągle podsmażając. Orzechy siekam nożem (można je również zmasakrować blenderem) i dodaję do reszty.
Całość mieszam i aby sos nie był zbytnio gęsty, dolewam mleka. Można dodać więcej mleka w zależności od tego, jak bardzo gęsty sos lubicie. Całość doprawiam chili, aby danie było dość pikantne.