Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz rozpieszczać swoją rodzinę i przyjaciół wyjątkowym jedzeniem? Jeśli tak, nie przegap przepisu na delikatny comber z jelenia z kremowym sosem piernikowym. Ten niebanalny przepis idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, np. jako danie główne w czasie rodzinnych uroczystości.
Comber z jelenia w Twoim menu
Comber z jelenia to prawdziwy przysmak doceniany przez fanów dziczyzny. To delikatne, soczyste mięso bogate w składniki mineralne. Jest niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne białka. Ze względu na jego właściwości i korzystny wpływ na nasz organizm, warto aby od czasu do czasu kawałek dziczyzny pojawił się na naszych stołach.
Comber z jelenia – przepis
Dziczyzna nie wymaga zbyt wielu przypraw, bo sama w sobie jest bardzo smaczna. Przyrządzona we właściwy sposób potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. W naszym przepisie, oprócz mięsa z jelenia, wykorzystamy też przyprawę do piernika, suszoną żurawinę i gorzką czekoladę, które podkreślą dziki i niebanalny charakter całego dania. Życzymy smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (150°C z termoobiegiem).
Umyj comber z jelenia, osusz, posmaruj masłem i obficie dopraw mieszanką Ziarenka Smaku WINIARY.
Rozmaryn umyj, oderwij listki i drobno je posiekaj. Posyp nim comber z dziczyzny. Ułóż mięso na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Jeśli masz termometr do mięsa, włóż go wzdłuż grzbietu, blisko kości i ustaw temperaturę na 75°C.
W rondelku podgrzej mleko i wodę. Dodaj sosy pieczeniowe delikatne WINIARY i zagotuj. Ciemną czekoladę niezbyt drobno posiekaj, połącz z sosem, dodaj żurawinę i przyprawę do piernika. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Wyjmij comber z dziczyzny z piekarnika, oddziel mięso od kości i pokrój w plastry. Podawaj z sosem piernikowym. Pieczeń dobrze smakuje z dodatkiem knedli ziemniaczanych i makowych oraz karmelizowanej brukselki.