Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz przygotować prawdziwy francuski przysmak we własnej kuchni? To przepis w sam raz dla Ciebie. Mamy dla Ciebie przepis na coq au vin, czyli kurczaka duszonego z kolorowymi warzywami w pikantnym sosie z czerwonego wina. To pyszne danie świetnie sprawdzi się na specjalne okazje lub na codzienny obiad, który urozmaici Twoje menu.
Kurczak coq au vin – Francja na talerzu
Historia tego dania jest długa i przypuszcza się, że gościło ono na stołach już od wielu lat, ale dopiero ok. XX wieku udokumentowano i spisano ten przepis, który stał się bazą do przygotowywania dania. Bazowy przepis jest też inspiracją do tworzenia wariacji na temat tej potrawy. W nazwie dania pojawia się kogut, choć jego mięso po przygotowaniu może być zbyt suche i twarde. Dlatego zwykle zamiast koguta używa się kawałków kurczaka, które świetnie komponują się z rozmaitymi dodatkami.
Przepis na coq au vin
Do przygotowania kurczaka coq au vin niezbędne jest podsmażenie wszystkich warzyw i kawałków kurczaka. Następnie na tej samej patelni podgrzewamy składniki sosu – koncentrat pomidorowy, brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY oraz zioła. Gdy wszystkie składniki się połączą, wkładamy mięso z boczkiem i warzywami i całość dusimy przez ok. 50 minut. Po tym czasie doprawiamy jeszcze sos i gotowe. Życzymy smacznego!
Obierz i pokrój szalotki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i obierz marchewki, pokrój je wzdłuż, a następnie - na kawałki o długości 2 cm. Pora umyj i pokrój w plasterki. Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
Natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn umyj, osusz i zwiąż je w pęczek razem z liściem laurowym.
Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 8 kawałków. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodaj szalotki i czosnek - dalej podsmażaj. Dodaj warzywa, podsmaż przez kolejnych kilka minut. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Teraz podsmaż kawałki kurczaka przez ok. 3-4 minuty.
Na patelnię po smażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wlej brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pęczek ziół i doprowadź do wrzenia. Do sosu włóż kawałki kurczaka i warzywa z boczkiem. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut. Po tym czasie, wyjmij mięso i w razie potrzeby dodaj sos pieczeniowy WINIARY, aby płyn zgęstniał. Ponownie zagotuj. Tak przygotowanym sosem polej mięso. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.