Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.
Aaaa