Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Francuski rogalik, czyli croissant to smaczny deser, który będzie stanowił odmianę dla szarlotki albo sernika. Idealnie pasuje do kawy albo herbaty, można także podawać pistacjowe rogale na przyjęciu dla rodziny i znajomych albo dać dzieciom jako podwieczorek. W modnych kawiarniach takie croissant mogą kosztować majątek. Lecz nie ma przeszkód, żeby tak wyszukany przysmak przygotować w domu.
Krem pistacjowy do croissant można łatwo kupić w stacjonarnych sklepach z potrawami z różnych stron świata albo w sklepie internetowym. Znacznie większym wyzwaniem będzie przygotowanie ciasta.
Żeby przepis się udał musisz mieć czas i dużo determinacji. Masa składa się ze standardowych składników jak mąka, cukier, sól, drożdże i masło. Jednak proces przygotowywania różni się od przepisów na inne ciasta. Masę trzeba kilkakrotnie rozwałkować, składać w odpowiedni sposób i chłodzić w lodówce.
Na szczęście jest także łatwiejsza wersja dla zapracowanych - można kupić gotowe ciasto francuskie, dzięki czemu zaoszczędzisz dużo czasu.
Gdy chcesz przygotować croissant pistacjowy musisz postępować dokładnie według instrukcji. Ważne jest odpowiednie nagrzanie piekarnika, zanim wypieki trafią do środka. Inna istotna kwestia to posmarowanie wierzchu rogalików roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu wypiek będzie chrupiący i ładnie zarumieniony.
Pistacjowe nadzienie w rogalikach to prawdziwa uczta dla zmysłów. Deser smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Żeby był jeszcze bardziej zachęcający możesz go odpowiednio udekorować. Jeśli lubisz to co jest naprawdę słodkie, dobrym pomysłem będzie polukrowaniem corossiantów, a następnie posypanie ich posiekanymi pistacjami albo orzechami. Palce lizać!
W misce wymieszaj 600g mąki pszennej, 60g cukru, 1 łyżeczkę soli i 1 opakowanie suszonych drożdży. W rondelku rozpuść 60g masła. Dodaj ciepłe mleko z masłem do suchych składników i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Może to zająć około 10 minut. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki.
W międzyczasie przygotuj masło do laminacji. Zawiń 350-400g masła w pergamin lub folię spożywczą, formując je w prostokąt o grubości około 1 cm. Schłodź w lodówce.
Umieść schłodzone masło na środku ciasta, a następnie zawiń je jak kopertę, zamykając masło wewnątrz ciasta.
Rozwałkuj ciasto z masłem na prostokąt, a następnie złóż je na trzy, jak list. Przykryj i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Powtórz proces wałkowania i składania jeszcze 2-3 razy, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce przez 30 minut.
Po ostatnim schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 5 mm. Pokrój ciasto na trójkąty i zwiń je, zaczynając od szerokiego końca, formując kształt croissantów.
Ułóż croissanty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1h, lub aż podwoją swoją objętość.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj wierzch croissantów roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złocisty kolor.
Piecz croissanty przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Po upieczeniu, ostudź croissanty na kratce. Nadziej kremem pistacjowym przy pomocy worka cukierniczego lub przekrawając na pół. Udekoruj posiekanymi pistacjami. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.