Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Croque madame to jeden z łatwiejszych przepisów kuchni francuskiej. Idealnie nadaje się na sycące śniadanie na ciepło. Jeśli lubisz jajka i tosty z serem, na pewno opisana potrawa przypadnie Ci do gustu. Szczególnie z przepysznym sosem beszamelowym!
Szynka i ser na toście wspaniale komponują się z beszamelem, a uzupełnieniem tych pyszności jest jeszcze jajko sadzone. To właśnie jajo jest tym, co odróżnia śniadanie croque madame od croque monsieur - w męskiej wersji brakuje tego dodatku, co widać już na pierwszy rzut oka.
Pyszne tosty croque madame najlepiej smakują, gdy przygotowane są na bazie naturalnego wiejskiego chleba pokrojonego na grube kromki. Duży wpływ na walory smakowe ma także właściwy wybór tartego sera. Doskonale w tej roli sprawdza się gruyere. Jeśli zamiast niego sięgniesz po goudę czy edam, danie też wyjdzie, jednak nie będzie aż tak wyraziste.
Croque madame jako nowy pomysł na śniadanie z pewnością przyniesie w kuchni powiem świeżości. Zwłaszcza jeśli domownikom znudziły się już płatki z mlekiem, naleśniki, jajecznica czy zwykłe kanapki. Tosty z piekarnika zrobione według opisanej instrukcji to potrawa jednocześnie łatwa w przygotowaniu i wyszukana. Warto dać jej szansę. A jak już spróbujesz, to pewnie zagości w Twoim jadłospisie na dłużej!
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i mieszaj przez około 1 minutę, aż powstanie gładka zasmażka. Stopniowo dodawaj ¾ szklanki mleka, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Odstaw na bok.
Na każdej kromce pieczywa połóż plasterek szynki i plasterek sera. Przykryj drugą kromką pieczywa, tworząc kanapkę.
Posmaruj wierzch każdej kanapki sosem beszamelowym.
Połóż kanapki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10-15 minut, aż wierzch będzie złocisty, a ser w środku się roztopi.
W tym czasie usmaż na patelni, jajka sadzone.
Po upieczeniu, tosty podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.