Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bruschetta w nowej odsłonie to pomysł na smaczną przekąskę, śniadanie lub kolację dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. Dodatkiem do crostini grzanek z podpieczonego pieczywa jest aromatyczna, bogata w smaku pasta z soczewicy z dodatkiem bulionu warzywnego WINIARY, czosnku, soku z limonki i ziół. To będzie zaskakujący, pyszny posiłek. Sprawdź, jak go przygotować.
Crostini a bruschetta
Zacznijmy od tego, jaka jest różnica między crostini a bruschettą. Bruschettę przygotowuje się z opieczonych dużych kromek pieczywa (najlepiej sprawdza się chleb wiejski lub taki na zakwasie). Crostini to grzanki z mniejszego, okrągłego pieczywa, które bardziej przypomina bagietkę. Tak przygotowaną, chrupiącą przekąskę można serwować na wiele sposobów z ulubionymi dodatkami.
Crostini – przepis na małe co nieco
Jeśli masz ochotę zrobić crostini grzanki z naszego przepisu wystarczy, że podpieczesz pieczywo, posmarujesz je bazyliowym kremem z soczewicy, a na wierzchu ułożysz chrupiącą, lekko pikantną rukolę i kawałki słodkiego, soczystego melona. Smacznego!
W garnku zagotuj soczewicę z 250 ml wody. Rozpuść w nim 3 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj całość ok. 10 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw, żeby soczewica wystygła.
Obierz i zmiażdż ząbek czosnku. Bazylię umyj, oderwij listki i drobno je pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Zimną soczewicę zmiksuj z 5 łyżkami oleju rzepakowego sokiem z limonki i czosnkiem. Po zmiksowaniu dodaj bazylię.
Melona obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i też pokrój w bardzo drobną kostkę. Rukolę umyj i osusz.
Winegret: Rozpuść 2 łyżeczki bulionu warzywnego WINIARY w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszaj je z octem balsamicznym, miodem i pieprzem. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Sos połącz z kawałkami melona, cebulą i rukolą.
Rozgrzej piekarnik do 200°C grzałka góra/dół (lub do 200°C z termoobiegiem). Bagietkę pokrój na kilka kromek i piecz je przez ok. 4 - 5 minut na złoty kolor. Upieczone pieczywo posmaruj bazyliowym kremem z soczewicy. Na wierzch rozłóż mieszankę melona i rukoli.