Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Crostoli, w niektórych regionach Włoch znane również jako Chiacchiere, to delikatne i chrupiące włoskie ciasteczka, które są popularne podczas karnawału i innych uroczystości. To tradycyjny włoski smakołyk, który zrobisz w mniej niż pół godziny. A do jego przygotowania wystarczą tylko 3 składniki. Brzmi ciekawie? Koniecznie zobacz nasz przepis na chrupiące, słodkie crostoli.
Crostoli – słodki wypiek dla początkujących
Bazą ciasteczek crostoli jest kruche ciasto – możesz wykorzystać sklepowe lub zrobić je samodzielnie. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkuj je i wytnij romby. Na połowę ciasteczek nałóż dżem (u nas to dżem wiśniowy, ale możesz wybrać też inny smak, jeśli akurat taki masz pod reką) i zakryj drugim kawałkiem ciasta. Tak przygotowane crostoli piecz przez ok. 20 minut, a gdy wystygną posyp je cukrem pudrem i podawaj swoim bliskim. Istnieją również różne warianty crostoli, które mogą być polewane czekoladą lub lukrem, dodając dodatkową słodycz.
Crostoli – kruche ciasteczka inspirowane Włochami
Crostoli są tradycyjnie przygotowywane podczas karnawału we Włoszech, ale z powodzeniem możesz je zrobić na co dzień, bez specjalnej okazji. Te niewielkie słodkości są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych i często podawane na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach czy festiwalach.
Rozwiń kruche ciasto i za pomocą ząbkowanego koła wytnij równe romby.
Na połowę wyciętych rombów nałóż odrobinę dżemu i połóż drugi kawałek ciasta, delikatnie dociskając wzdłuż brzegów, żeby zamknąć ciasteczka.
Tak uformowane crostoli przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu możesz udekorować ciasteczka cukrem pudrem.