Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biszkopt ciemny: Jajka mieszam z cukrami i miksuję do powstania puszystej białej masy, masło rozpuszczam w miseczce w mikrofali, studzę mąkę mieszam z kakao, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaję stopniowo przesianą przez sito mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlewam wystudzone i rozpuszczone masło i delikatnie mieszam z ciastem. Wylewam do wyłożonej papierem formy piekę około 25 minut w temp 165*C. Po upieczeniu studzę na kratce.
Biszkopt jasny: Białka oddzielam ostrożnie od żółtek, miksuję na pianę pod koniec wsypuję partiami cukier i dalej miksuję aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodaję po jednym żółtku aż do połączenia, wsypuję partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksowane ciasto wylewam do takiej samej blachy jak piekłam ciemny biszkopt i piekę 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
Warstwa serowa: Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera miksuję krótko, tylko do jednolitego połączenia składników, wylewam na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piekę sernik 45 minut w temp 175*c, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.
Krem budyniowy Waniliowy Smak: Na mleku z cukrami gotuję budyń, studzimy. Miękkie masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewam cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszam mikserem do połączenia.
Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewam do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewam, aby były gorące ale nie gotuje, mieszam z sokiem z cytryny, wsypuję galaretki w proszku i żelatynę i mieszam do momentu aż się rozpuszczą, można też zmiksować blenderem na mus, zostawiam do lekkiego stężenia.
Poncz: Składniki ponczu mieszam ze sobą.
<p>Złożenie ciasta: Na dnie blachy układam najpierw ciemny biszkopt, skrapiam połową ponczu z likierem, smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Daję warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywam jasnym biszkoptem, skrapiam reszta ponczu, dekoruję polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.<br> Życzę słodkich wypieków!</p>