Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto francuskie! Nie ma chyba bardziej delikatnego i kruchego wypieku. Wyróżnia się wyjątkową, wielowarstwową strukturą, a jedzenie chrupiącego i zarazem maślanego ciasta sprawia ogromną przyjemność, do ostatniego okruszka.
Z ciasta francuskiego można zrobić niemal wszystko — słodkie desery, wytrawne przekąski, ale też wykwintne potrawy, które sprawdzą się na świątecznym stole.
Dziś pokażemy efektowny przepis na danie, które może stać się zarówno prezentem, jak i dekoracją stołu. Mowa o cukierku z ciasta francuskiego, nadziewanym pieczarkami, jarmużem i suszonymi morelami. Do przygotowania farszu użyj Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, z którym wymieszasz wszystkie składniki. W ten sposób będą wilgotne i smakowicie się ze sobą połączą. Dla efektu, upieczonego cukierka przewiąż kokardą lub szczypiorkiem. Zobaczysz, że zwróci uwagę gości. A właśnie, skoro już jesteśmy przy świątecznym stole...
Życzymy udanych, pysznych świąt, spędzonych wśród bliskich. Spotkań, wypełnionych smakami i zapachami ulubionych potraw. Podarujcie sobie wszystko, co najlepsze.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz morele. Po kilku minutach dodaj drobno posiekane 4 liście jarmużu, smaż przez 2 minuty.
Następnie dodaj pieczarki starte na tarce na grubych oczkach, dodaj sól, sporo pieprzu. Całość smaż na średniej mocy kuchenki przez około 8 min.
Do gotowej już masy z pieczarek dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Rozwiń ciasto francuskie. Wystudzoną masę z pieczarek dodaj na środek ciasta i tak zwiń, by powstał cukierek z widocznym na środku nadzieniem. Zawiąż dwa końce cukierka za pomocą szczypiorku, a wierzch ciasta wysmaruj roztłuczonym jajkiem.
Ciasto francuskie z nadzieniem piecz przez ok. 20-25 min w 200 stopniach.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż kilka liści jarmużu pokrojonych w mniejsze kawałki. Upieczony cukierek podawaj z jarmużem na wierzchu.